Се родија првите генетски модифицирани бебиња отпорни на ХИВ

Се родија првите генетски модифицирани бебиња отпорни на ХИВ
Првпат во светот се родија две бебиња со генетска модификација, објавија кинески научници. Двете девојчиња се отпорни на ХИВ-вирусот.

„Две убави мали кинески девојчиња со имиња Лулу и Нана дојдоа на свет, исто како сите други здрави бебиња“, изјави истражувачот Хах И Јукуи во видео објавено на Јутјуб.

Научниците добиле одобрение да работат на неколку кинески двојки, кај кои мажот бил ХИВ-позитивен. Ембрионите се создадени со вештачко оплодување, а научниците направил промена во генетскиот материјал.

Но веднаш по пораѓањето научниците беа остро критикувани.

„Неодговорно експериментирање со луѓе“, рече Питер Дуброк, претседател на германскиот етнички совет. „Последиците се непредвидливи и тешко можат да се контролираат. Промената на ДНК на еден човекот не влијае само на него, туку потенцијално и на сите негови потомци. И ова се случува во момент кога Хонг Конг е домаќин на светски научен самит посветен на одговорното однесување во истражувањата“, рече Дуброк.

Тој ја повика светската јавност да се справи со ова прашање што е можно поскоро. „Со оглед на ваквите намери, неопходно е да се размислува за формирање агенција слична на Меѓународната организација за атомска енергија која ќе се справува со ваквите прашања“, рече Дуброк.

Споделување со вашите пријатели: