За помалку од 100.000 долари ќе може да патуваме на Марс

За помалку од 100.000 долари ќе може да патуваме на Марс

Луѓето може еден ден да се преселат на Марс за помалку од 100.000 долари и да се вратат на Земјата, доколку не им се допадне на Црвената планета.

Основачот на бројни компании, меѓу кои и „Спејс икс“ Елон Маск верува дека еден ден обичните граѓани ќе можат да одат на Марс и можеби ќе започнат живот таму.

„Уверен сум дека преминот на Марс еден ден ќе чини помалку од 500.000 долари, а можеби и помалку од 100.000 долари“, рече Маск, одговарајќи на прашања на твитерџиите колкави би биле трошоците за евентуална релокација.

Тој оцени дека цената е доволно ниска, дека луѓето во развиените економии може да ја продадат својата куќа на Земјата и да се преселат на Марс, доколку тоа го  сакаат.

Маск се надева дека патниците ќе одат на Марс со вселенски брод на компанијата „Старшип“ кој е во процес на тестирање.

Твитерџиите, посебно оние кои размислуваат за можноста на Марс во блиска иднина, ги интересираше што може јавноста да направи кога е во прашање развојот на компанијата.

„Добрата волја е клучна за успехот на „Старшип““, напиша тој во еден пост.

Споделување со вашите пријатели: