Случаен атлантицист

Случаен атлантицист
Марк Леонард

Две Америка беа претставени од двајца различни потпретседатели на Минхенската безбедносна конференција оваа година. Помеѓу нив, поранешниот потпретседател Џозеф Бајден, секако, доби потопол прием, но потпретседателот Мајк Пенс можеби ненамерно се појави како спасител на трансатлантските односи.

Во своето обраќање, Пенс правилно го застапуваше својот шеф, американскиот претседател Доналд Трамп, како лидер на слободниот свет. Но слободниот свет, што тој го опиша беше едвај препознатлив за минхенската публика. Во светот Трамп сака да биде лидер, но Америка не е извонредна сила, туку само нормална земја која ги става своите сопствени интереси во прв план. Со таа логика, разумно е да раскине од мултилатералните институции што им овозможуваат на послабите земји да се ослободат од американската големина.

Во согласност со оваа визија, Пенс го искористи својот говор за да побара од Европејците да трошат повеќе на одбраната и во трговската војна против Кина да застанат на страната на Трамп. Но кулминацијата дојде кога ја натера Европа да се согласи со САД во прекинувањето на нуклеарниот договор во 2015 година со Иран - Заедничкиот сеопфатен план за акција (ЗСПА) - и враќање на санкциите врз Исламската Република.

Според Пенс, Иран планира уште еден холокауст за кој Европејците ќе имаат делумна одговорност, освен ако не престанат да ги поткопуваат санкциите во САД. Ова предупредување дојде на опашката на конференцијата во Варшава каде што домаќини беа САД, чија цел беше да се пробие меѓу земјите на Европската Унија и да ги попречи напорите на блокот за спасување на ЗСПА.

Пенс зборуваше за Америка која работи да ја подели и ослабне Европа. Другата Америка, претставена во Минхен од страна на Бајден, ги гледа дејствата на администрацијата на Трамп како „срам“. Во својот говор, Бајден ја опиша Америка која не сака да им го сврти грбот кон сојузниците и дека ја цени демократијата, владеењето на правото, слободата на печатот и тесното партнерство со Европа, засновани на заедничка „хумана пристојност“.

Бајден ги заврши своите забелешки со голем аплауз изјавувајќи: „Ние ќе се вратиме“. Дали тој мислеше на надворешната претстава за Америка или на идното претседателство на Бајден? Многу од присутните се надеваа на двете.

Возбудливиот аплауз по говорот на Бајден беше очигледно во несогласување со непријатната, камената тишина што го следеше говорот на Пенс. Контрастот потсетуваше на раните 2000-ти, кога разочараните трансатлантисти се засолнија во западното крило на Белата куќа, при што церебралниот лик на претседателот Џосија Бартлет (кој го игра Мартин Шин) стоеше во контраст со Џорџ В. Буш и неискренна бруталност на неговата администрација.

Но ваквиот ескапизам дава само лажна надеж. Наместо да бидат загрижени од успокоителните зборови на Бајден, на Европејците ќе биде подобро да се држат до Пенс. Само со растењето и разјаснување на нејзините цели, Европа може да ги поправи трансатлантските односи и да обезбеди здрави и долготрајни партнерства.

Факт е дека Европејците и Американците веќе долго време лажеа себеси едни со други за степенот на нивните заеднички интереси и вредности. Европските и американските стратегиски интереси се разликуваат барем од крајот на Студената војна. Америка ја спаси несреќната Европа во балканските војни во 1990-тите. Но за време на Косовската војна на крајот од таа деценија, Европејците почнаа да се будат за своите одговорности. Во Руско-грузиската војна во 2008 година и во конфликтот во Украина од 2014 година, Европејците, а не Американците, го водеа дипломатскиот одговор и ги наметнаа најсилните санкции за Русија.

Покрај тоа, Европа е единствената страна што некогаш беше мобилизирана во името на колективната одбрана според член 5 од НАТО-договорот. По терористичките напади на 11 септември 2001 година, Европејците испратија сили во далечните војни во Средниот Исток, над кои имаа мала контрола.

Во ретроспектива, јасно е дека овие војни го дестабилизираа европското соседство и, на крајот, самата Европа. Ексклузивното фокусирање на Америка на борба против тероризмот ги остави земјите од блискоисточните земји со кревки влади или и без нив. И во последниве години, Европејците сè повеќе ги сносат трошоците во вид на тероризам и приливи на бегалци.

Што се однесува до САД, многу од нивните 320 милиони жители повеќе не разбираат зошто треба да ги заштитат 500-те милиони Европејци, кои живеат, на крајот на краиштата, на релативно мирен и просперитетен континент. Тие знаат дека нивната земја е во ескалативна конкуренција со Кина во Индопацификот и затоа се шокирани што Европејците ќе се приклучат кон Инвестициската банка за азиски инвестиции предводена од Кина. На крајот на краиштата, Европејците остануваат меѓу чекано и наковалната. Тие, исто така, сакаат да ја притиснат Кина посилно за трговските и инвестициските проблеми. Но најдобриот начин за тоа е преку Светската трговска организација, која администрацијата Трамп активно ја поткопува.

Дивергенцијата во вредностите не е помалку изразена. Од своја страна, Европејците ги поддржуваат меѓународните институции, аранжмани базирани на правила и генерално мултилатерализмот. Но Америка отсекогаш била амбивалентна за договори и институции кои би можеле да го ограничат нејзиниот суверенитет или да ѝ се спротивстават на нејзините цели.

Додека Трамп и Пенс грубо кажуваат што сака денешната Америка, Бајден продава визија за Америка која веќе не добива. Владата на САД нема согласност од американскиот народ да дејствува на светската сцена како што го правеше тоа некогаш. Додека Американците сè уште ја препознаваат важноста да го одржат економската и воената надмоќ на САД во однос на Кина, тие се чини дека го отфрлија елитен консензус за трговијата, трошењето за одбрана и дипломатијата.

Трансатлантското партнерство секогаш ќе биде најважниот однос на Европа. Но тоа може да трае само ако двете страни ја преземат одговорноста за сопствените работи. Алијансата би била неизмерно посилна ако била заснована на искрена проценка на интересите и вредностите на секоја страна, наместо на чудните илузии на партнерите.

Тапиот говор на Пенс во Минхен можеби беше болно да се слушне, тој треба да донесе крај на европското самозадоволство и да го насочи патот кон обновување на трансатлантските односи во реални услови. Ако се случи тоа, Пенс ќе биде титулата трансатлантски херој - без разлика дали го сакал тоа или не.

(Авторот е директор на Европскиот совет за надворешни работи)

 

Споделување со вашите пријатели: