Четири смртни случаи од грип во Македонија минатата недела

Четири смртни случаи од грип во Македонија минатата недела
Во текот на изминатата недела, регистрирани се четири смртни случаи поради грип, од кои двајца од Скопје, и по еден од Охрид и Тетово.

Починатите се навозраст од 50 до 73 години. Кај две лица е утврдена претходна хронична болест или повеќе полести, односно постоење на ко-морбидитет. Кај сите починати лабораториски потврден е А(H1pdm) вирусот на грип.

Во текот на 10-та недела од 2019 година (04.03-10.03.2019), во Република Македонија се пријавени 2.429 случаи со заболувања слични на грип, што е за 9,3 отсто намалување во споредба со минатата недела.

Споделување со вашите пријатели: