Садизмот на политичките лидери

Садизмот на политичките лидери
Иан Бурума

 

Гледајќи го Мајкл Коен, поранешен адвокат на американскиот претседател Доналд Трамп и самопрогласениот „фиксер“ како сведочи пред Комитетот за надзор и реформа во Претставничкиот дом, беше извонреден спектакл. Еве еден човек кој беше ангажиран од Трамп да се однесува како гангстер. И тој го направи тоа до совршенство. Кога „Дејли бист“ сакаше да ги објави обвинувањата од страна на првата сопруга на Трамп, Ивана, дека нејзиниот сопруг ја силувал, Коен му се развика на новинарот кој ја пишуваше сторијата: „Затоа, јас ве предупредувам, обликувајте го тоа е... но лесно бидејќи она што јас ќе ви го направам ќе биде е... но одвратно. Ме разбирате ли?“

Тој новинар едвај да беше сам. Работата на Коен беше да му се закани на секој што се нашол на патот на својот стар шеф. Тој лажеше пред конгресните комитети, им исплаќаше на проститутки за да престанат да зборуваат за своите работи со Трамп, и многу друго.

Коен, кој наскоро ќе почне да отслужува тригодишна затворска казна, стана она што мафијата (и Трамп) го нарекуваат „стаорец“. Сведочејќи против неговиот стар шеф во Конгресот, Коен никогаш не изгледаше како насилник. Тој потсети на многу поинаков вид личност. Секој што досега има поминато време во училишно игралиште ќе го препознае него: слабак кој се мота наоколу како силеџија, додека постојано се понижува. Со неговите очи на кученце и остра уста, Коен ја играше оваа улога до совршенство.

Во една пригода, кога Коен според своите зборови беше подготвен да „прими куршум“ за својот шеф, тој мораше да ја одложи церемонијата на бар-мицва на својот син бидејќи Трамп одлучи да се појави доцна. Кога конечно пристигнал, тој го понижал Коен пред семејството и пријателите тврдејќи дека единствената причина што дошол била тоа што неговиот „фиксер“ го молел. Ова ви кажува сè за односот меѓу нарцисот и сикофантот, садистот и мазохистот.

Тие се хранат еден со друг. Желбата на обожувачот да се поклони е исто толку силна колку желбата на нарцисот робовски да му се восхитуваат. Треба само да ги погледнете објавите на Фејсбук за да го набљудувате овој феномен. За секој човек што објавува самоласкава фотографија (обично направена години пред тоа) или убава рецензија на неговата или нејзината најнова книга (често калена од лажна скромност: „Јас сум толку скромен...“), ќе има десетици сикофанти кои ја слават извонредната убавина или достигнувања на нарцисот.

Потребата од комплименти е толку упадлива како спектаклот на самољубието. Има нешто сосема примитивно во ова: слабите бараат заштита од силните со сервилност, а нарцисите ја добиваат своја моќ од нивната потчинетост. Ова не води секогаш кон злоупотреба, но тоа се случува многу често.

Човештвото измисли многу начини за умерена злоупотреба и ги насочува овие желби во насоки кои имаат помала веројатност да предизвикаат штета. Религијата нуди апстрактно фокусирање за обожавање и поднесување; не е неважно што неколку религии забрануваат создавање слики на живи суштества. Во нашите повеќе секуларни времиња, почитувањето на духовните идоли беше заменето со обожавање на рок-ѕвезди или спортски херои. Кога Џон Ленон еднаш ги навреди религиозните Американци, тврдејќи дека „Битлси“ биле попопуларни од Исус, тоа беше само полушега.

Обожавањето на рок-ѕвездите е релативно безопасно. Но, кога нарцисите добиваат политичка моќ, резултатите не се безопасни. Харизмата што ја подарува обожавањето доведува до масовна хистерија. Критичарите и нихилистите мора да бидат елиминирани. Моќта не се контролира. Псевдорелигиозните орнаменти на големите диктатури на дваесеттиот век се ужасен пример. За многу Кинези, Руси и Германци, нивните водачи биле богови. Она што е лесно да се превиди е дека таквото обожавање не е секогаш принудно. Многу луѓе стануваат немоќни доброволно. Поддавањето, парадоксално, ги прави да се чувствуваат помалку слаби.

Трамп не е диктатор, но тој многу би сакал да биде. Тој се гледа себеси меѓу силните луѓе во светот, од рускиот претседател Владимир Путин, до севернокорејскиот лидер Ким Џонг-ун. Но изворот на неговата значителна популарност во Соединетите Американски Држави сè уште е збунувачки за многу луѓе кои не се под негова контрола. Тие не можат да сфатат како грубиот, залудниот, самоапсорбиран фантастичар може да има толку широка привлечност. На крајот на краиштата, либералите велат, сето тоа е шоу.

Но тоа е точно поентата. Се разбира, сето тоа е шоу - исто како религиозни церемонии, или нацистички или маоистички митинзи. Трамп не може да биде учен, софистициран, љубопитен или добро начитан, но има одличен инстинкт за психологијата на моќ и потчинување. Тој знае како да ги заведува луѓето кои се чувствуваат слаби и непризнаени во толпи привлечени од неговиот спектакл на гневна харизма. Неговото самољубие ги прави неговите следбеници да се сакаат и да ги мразат своите непријатели. Масовните митинзи на Трамп во американската провинција се неговата врска со неговиот поранешен „фиксер“.

Една од бизарните забелешки на Коен во неговото конгресно сведоштво беше дека тој лажел, но дека тој не бил лажливец. Можеби тој мислеше искрено за тоа. Неговата поента можеби е дека тој навистина не бил сам кога лажел за својот шеф. Тој беше буквално под магијата на Трамп, зашеметен, речиси месечар. Ова е тоа кога луѓето речиси диво му аплаудирале на диктаторот, а потоа, откако ќе паднат големите лидери, не можеле да објаснат зошто го правеле тоа и времето се променило.

Тешко е да се каже во овој момент колку сведоштвото на Коен е вистинито. Неговите тврдења секако се движат со она што го пријавиле другите во орбитата на Трамп. Но едно нешто што тој го кажа, иако неграматички, покажа дека научил вредна лекција. Другите треба да внимаваат: „Можам само да ги предупредам луѓето. Многу луѓе што го следат господин Трамп, како што јас го правев слепо, ќе ги трпат истите последици што јас ги трпам“.

(Авторот е писател. Неговата последна книга е „Романса во Токио: Мемоари“)

 

Споделување со вашите пријатели: