МАНУ ќе остане МАНУ

МАНУ ќе остане МАНУ

Македонската академија на науките и уметностите согласно Преспанскиот договор ќе го промени име, но ќе си ја задржи досегашната кратенка.

- МАНУ ќе ја задржи кратенката, долгото име не може да биде како што било. Кратенката останува, а академиците ќе го утврдат долгото име на институцијата - изјави владиниот портпарол Миле Бошњаковски.

Премиерот Зоран Заев во јавноста веќе спомена две можни опции за долгото име: Национална академија на науките и уметностите или Академија на науките и уметностите на Република Северна Македонија. Меѓутоа, конечната одлука ќе ја имаат академиците. Неофицијално оваа институција веќе има изградено меѓународно име со кратенката и по неа е препознатлива во светот, така што од грчката страна е побарана отстапка.

Фото: Б. Грданоски

Споделување со вашите пријатели: